Doel / Missie

Het doel van het IPA FPE is om een centraal informatiepunt in te richten waar de Forensische Experts (FE) en Special Assigned Enforcers (SAE)  binnen politie, bijzondere opsporingsdienst en wetenschap met elkaar kunnen communiceren, discussiëren, informatie kunnen inzien van methodieken, technieken en software. Één centrale plek waar de forensische kennis en ervaring op peil kan worden gehouden door de uitwisseling en het toegankelijker maken ervan. In een onafhankelijke omgeving waar FE’s/SAE’s zich vrij voelen en kunnen discussiëren over hun professie. Om externe persoonlijke of professionele omstandigheden die van invloed kunnen zijn op het professionele resultaat beter te kunnen duiden. IPA FPE en het platform is een handreiking aan de FE’s en SAE’s om zichzelf e doen ter verbetering. Indien nodig gaat IPA FPE in gesprek met de betreffende instantie. Het delen van kennis en het gezamenlijk erkennen van de noodzaak daarvan is een van de basisprincipes waarop IPA FPE deelnemers hun missie nakomen en staan voor professionele groei. IPA FPE wil voor het individuele deelnemer op zoek gaan naar professionele oplossingen en/of verbeteringen.

Een antwoord hierop is de Forensic Registration Information Center (FRIEC) een initiatie van IC4You2, waar de deelnemers toegang tot hebben. Waarmee IPA FPE de praktijk en wetenschap dichterbij elkaar wil brengen. De publieke sector is niet bij machte om dit onafhankelijk in een goede structuur te regelen.

Elk deskundigheidsgebied heeft zijn eigen virtuele kwaliteitskring om kennis en kunde uit te wisselen, een veilige plek om te praten over alle aspecten gerelateerd aan verbetering van de professionele prestaties in kwalitatieve zin.

IPA FPE zorgt ervoor dat elk deelnemer toegang krijgt tot de benodigde of vereiste informatie, methoden of materiaal, enz.

Hoe belangrijk is de rol van FE’s of SAE’s

Zonder enige twijfel hebben FE en SAE een belangrijke rol in het voorkomen en oplossen van misdrijven. Zijn kennis, ervaring, opleiding etc. is van groot belang in de bewijsvoering en bij het vaststellen van de “toedracht”, omdat deze misdrijven/incidenten personen en/of ons maatschappelijk leven raken. Het is dus van belang dat een FE/SAE over de benodigde informatie kan beschikken zodat hij (en ook zij natuurlijk) accuraat kan werken en rechtvaardig onderzoek kan garanderen.

Het werk van een FE en SAE krijgt niet altijd die aandacht die ze verdienen. Door de TV series/ films wordt er regelmatig een onjuist beeld geschetst over het echte werk. Dergelijke series geven het publiek, maar ook mensen van de rechtbank en/of het Openbaar Ministerie een onjuist beeld over het werk- en mogelijkheden van FE’s.

Dit alles heeft zowel een positief als negatief effect; de positieve kant is dat Forensisch opsporingsonderzoek populair is onder het publiek, negatief is de weergave van gebruikte technieken in dergelijke series, het zet mensen op het verkeerde been. De reële mogelijkheden van het forensisch onderzoek zijn feitelijk anders en beperkter. Het roept vragen op bij burgers en van mensen van de rechtbank; Waarom wordt door FE’s/SAE geen gebruik gemaakt van een dergelijk getoonde techniek? Dit alles creëert een verwachtingspatroon bij de zgn ’Old Cases’

Doel op een rij klik dan hier

Tekst uit de statuten: Hoofdstuk 2 art.2 and 3 ….Klik dan hier